‘Nederlandse kerken: luister naar noodkreet Palestijnse christenen’

0
1344
Schrijf een brief aan God. Een brief aan God is een gebed en leer praten met je hemelse vader
Schrijf een brief aan God. Een brief aan God is een gebed en leer praten met je hemelse vader

The Rights Forum stuurt open brief door van Palestijnse christelijke organisaties

AMSTERDAM, 20170626 — De Nederlandse kerken moeten gehoor te geven aan een Palestijnse oproep om schrijnend onrecht duidelijk te veroordelen en een standpunt in te nemen over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Dat werd maandag benadrukt in een brief van The Rights Forum aan vier Nederlandse protestantse kerkgenootschappen.

Aanleiding voor de oproep van The Rights Forum was een eerder deze maand gepubliceerde open brief van Palestijnse christenen uit Jeruzalem en Bethlehem, gericht aan de Wereldraad van Kerken. The Rights Forum stuurde deze Palestijnse open brief door aan de vier Nederlandse kerken die lid zijn van de Wereldraad van Kerken: de Protestantse Kerk Nederland (PKN), de Oud-Katholieke Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Remonstrantse Broederschap.

De brief van de christelijke organisaties maakt, volgens The Right Forum, duidelijk dat “het water de Palestijnse christenen aan de lippen staat en de tijd voor diplomatieke of theologische vaagheid voorbij is”. Het uur van de waarheid is, wat de Palestijnse christen betreft, aangebroken. “Wat gevraagd wordt van christenen overal ter wereld, ook in Nederland, is een duidelijke standpuntbepaling.”

Door de afscheidingsmuur en talrijke checkpoints is het voor christenen uit Bethlehem bijna onmogelijk om hun religieuze tradities uit te oefenen: een bedevaart naar het een paar kilometer verderop gelegen Jeruzalem is bijvoorbeeld onmogelijk.

The Rights Forum dringt er bij de Nederlandse kerken op aan “te luisteren naar de stem van de Palestijnse christenen en binnen de Wereldraad van Kerken positief op hun oproep te reageren”. Ook wordt er op aangedrongen de Palestijnse brief binnen de gemeentes te bespreken.

The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël en komt op voor de rechten van de Palestijnen. De organisatie wordt ondersteund door een netwerk van ex-ministers en experts op het gebied van het internationaal recht en mensenrechten.

Het aantal Palestijnse christenen in Israël / Palestina is minder dan 2% van de bevolking, in totaal zo’n 160.000 mensen. Hiervan wonen zo’n 50.000 Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever.