Film de passion of the christ (youtube)

0
1118

Morgen herdenken we dat het ruim tweeduizend jaar geleden is dat Jezus zich opofferde voor onze misstappen. Als een lam werd Hij aan het kruis geofferd. Hij onderging ernstig lijden voor ons en werd uiteindelijk gekruisigd, waarna Hij stierf door uitputting. Laten we reflecteren op zijn immense offer voor ons.

“The Passion of The Christ” is een film die de laatste uren van Jezus van Nazareth belicht. Het verhaal begint in de Olijventuin, waar Jezus ging bidden na het Laatste Avondmaal, worstelend met de verleidingen van Satan. Door het verraad van Judas Iscariot werd Jezus gearresteerd en naar Jeruzalem gebracht. Daar werd hij geconfronteerd met aantijgingen van blasfemie door Farizeese leiders, die hem ter dood veroordeelden.

De film is gefinancierd en geregisseerd door Mel Gibson en is gebaseerd op het traditionele Passiespel, een ritueel dat plaatsvindt tijdens de paastijd binnen de katholieke traditie. De film is echter ook buiten de katholieke gemeenschap populair.

Over de film:

Velen, waaronder de Amerikaanse evangelist Billy Graham, waarderen de film als een belangrijk medium voor het verspreiden van het evangelie. Anderen kritiseren de film vanwege zijn gewelddadige aard en mogelijke aanzet tot antisemitisme.

In Nederland:

Bepaalde christelijke groeperingen in Nederland waren terughoudend over de film, omdat ze geloven dat het evangelie niet via film kan worden overgebracht. Op basis van het tweede gebod van de Tien Geboden zijn sommige christenen van mening dat het afbeelden van Jezus in een film ongepast is. Zij geloven dat het lijden van Jezus vooral geestelijk was. Toch zagen veel evangelische en orthodoxe protestanten de film als een kans voor evangelisatie.

Hoewel diverse Nederlandse publieke omroepen probeerden de uitzendrechten te verkrijgen, lukte het RTL om deze te bemachtigen. De Evangelische Omroep bood aan om ondersteuning te bieden aan kijkers die na het zien van de film behoefte hadden om te praten, aangezien RTL niet over een dergelijke service beschikt. Het is onduidelijk of RTL dit aanbod heeft geaccepteerd.