Bisschoppen buigen zich over bedevaartkerk Amsterdam ?

0
1155

Volgens  hispanist en schrijver Robert Lemm  lijdt de Nederlandse katholieke kerk aan valse schaamte ten opzichte van de –  in 2002 –  kerkelijk goedgekeurde verschijningen van Amsterdam. Dit wordt door hem op treffende wijze beschreven in zijn onlangs  in maart uitgekomen boek met de toepasselijke titel : “Valse schaamte ; waarom Maria niet in Nederland mocht verschijnen”.

Dat Nederland een Mariaverschijningsplaats binnen haar grenzen heeft die niet onderdoet voor Fatima qua niveau van kerkelijke erkenning  en qua inhoudelijkheid is buiten Nederland in brede, katholieke, kring al jaren bekend.

De bisschop van Haarlem-Amsterdam , Monseigneur J.M.Punt is echter vooralsnog een roepende in de kerkelijke woestijn in zijn pogingen om Amsterdam op de kaart te zetten als internationaal bedevaartsoort  met bijbehorende  bedevaart kathedraal voor de ”Vrouwe van alle Volkeren”, de naam waaronder Maria in de jaren ‘40 en ‘50 een aantal malen in Amsterdam verscheen.

Toch schijnt het kerkelijk tij te keren, gezien de alom hernieuwde belangstelling voor de heilige Maria als icoon van de kerk en als moederlijke toevlucht voor de gelovigen. Hiervan getuigd onder andere de toewijding aan Maria die  de gezamenlijke Nederlandse bisschoppen in Maastricht hebben uitgesproken in een versperviering in de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek op 13 mei.

Volgens Lemm kan de Maria verschijning van Amsterdam  –  28 jaar na Fatima – beschouwd worden als de apotheose van een reeks van 8 kerkelijk erkende Maria verschijningen sinds 1830. In Fatima werd een toewijding gevraagd die nu door de Nederlandse bisschoppen gedaan is, en die in 2013 door paus Franciscus uitgesproken is in Rome nadat Johannes Paulus in 1984 al deze toewijding voor het eerst heeft uitgesproken.

Uit de Amsterdamse koker komt de roep om een vijfde Mariaal dogma , een zaak waar nu al wereldwijd door velen voor geijverd wordt . 800 Bisschoppen , 40 kardinalen en 8.000.000 leken gelovigen hebben al petities hiervoor ondertekend.

Op 27 mei zal in het Forum Centre van de RAI  het jaarlijkse congres gehouden worden rond dit thema , het vijfde Mariale dogma en de Vrouwe van alle Volkeren in aanwezigheid van verschillende bisschoppen zal door theologen de voorgang van dit dogma worden besproken.

Zal Maria eindelijk in Amsterdam/nederland verschenen mogen zijn?